Obligatorisk ventilationskontroll vecka 43

Under vecka 43 med start 24:e oktober genomförs obligatorisk ventilationskontroll (OVK) och rensning av frånluftskanaler i alla lägenheter i föreningen. Mer information läggs i postfacken från Haninge sotning & ventilation.

OVK är en obligatorisk ventilationskontroll som krävs av kommunen och utförs var tredje år enligt föreningens underhållsplan. Styrelsen har även beslutat att beställa rensning av frånluftskanaler som inte är en del av underhållsplanen men är rekommenderad av tre skäl.

  1. Många medlemmar har haft problem kondensbildning. Efter en grundlig utvärdering av Riksbyggen har det påvisats att det är en brist på cirkulation som leder till kondensbildningen och rensning av kanaler bör hjälpa med det. Minimering av kondens minskar fuktskador och bibehåller ett högt värde av bostaden.
  2. Eftersom OVK måste ske vart tredje år är det ekonomiskt gynnsamt att göra rensningen samtidigt. Rensning för en individuell bostadsrätt kan variera från 2 000kr – 4 000 kr för medlemmar, som nu bekostas av föreningen till ett mycket lägre pris.
  3. På grund av byggnationer har det kommit in mer damm i lägenheterna och damm i ventilationen leder till sämre cirkulation vilket förvärrar kondensproblemet och luftkvalitén i lägenheten.

Kan du inte närvara i lägenheten under den angivna tiden bör du lämna lägenheten i serviceläge. För mer information om serviceläge se följande länk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.