Montering av solceller

Förberedelserna med att få upp solcellerna är i full gång. Vår leverantör Helios har gjort anläggningsanmälan till Vattenfall, dragit kablar, satt upp nätverksutrustning, växelriktare och sorterat material för lyft. Eftersom allt är noga förberett, kommer själva takmonteringen av solcellerna att gå snabbt när den väl kommer igång.

Väderleken har dock gjort att själva takarbetena skjutits upp ett antal gånger. Anledningen är att så snart anmälan av byggarbetsplats görs till Arbetsmiljöverket, måste montering av ställningar, samt lyft och uppsättning av fästen och solceller ske inom loppet av några veckor. Snö och köldgrader under arbetets gång gör inte bara takarbetet farligt, utan vi kommer också få Arbetsmiljöverket på oss. Om vi avbryter arbetet när det väl satt igång, får vi stå för hyreskostnader av ställningar och andra löpande omkostnader. Det skulle snabbt äta upp de besparingar som solcellerna hade gett oss den månaden och inte ens de mer optimistiska riskanalyserna har lyckats förespråka arbetsstart med överhängande risk för minusgrader och snö.

Vid styrelsens senaste möte med Helios igår berättade de att förutsättningarna beräknas vara rätt om några veckor för att komma igång med takarbetena. De har därför bett kontrollansvarig att återkomma med ett godkännande för att sedan kunna skicka in föranmälan till Arbetsmiljöverket.

Som vi nämnt tidigare kommer föreningen inledningsvis att tillgodoräkna sig de besparingar som solcellerna genererar. Planen är sedan att vi medlemmar så snabbt det bara går på våra månadsavier ska få avdrag på elkostnaden beroende på hur mycket el som genereras varje månad.

Helios räknar inte med att vi boende kommer störas av takmonteringen. Om de planerar för något störande moment, gör vi allt för att informera om det i så god tid som möjligt. I vanlig ordning går det i så fall att boka och använda gemensamhetslokalen för eventuella möten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.