Balkonginglasning

Byggnadsnämnden har tyvärr beslutat att avslå vår överklagan om inglasning. Alla som har skrivit avtal med Nika om inglasning har fått brev idag om att deras avtal makuleras.

Att vår överklagan avslås innebär att vi varken som förening eller enskilda lägenheter får glasa in våra balkonger. Nämndens motivering är att kommunen godkände att bruttoarean överskreds när föreningens hus byggdes. På grund av att bruttoarean överskridits och att inglasade balkonger räknas in i och därmed ökar bruttoarean, anser Byggnadsnämnden att det skulle skilja för mycket från vår fastighets ursprungliga detaljplan. Ett bifall hade dessutom fått en prejudicerande verkan och kommunen hade då blivit tvungen att godkänna ett stort antal andra brf:er som tidigare nekats bygglov.

Efter att vi hade fått avslag från Bygglovsenheten på vår andra reviderade bygglovsansökan var vi i styrelsen till en början inte helt övertygade om att överklaga till Byggnadsnämnden. De flesta brf:er nöjer sig med Bygglovsenhetens beslut och Byggnadsnämnden går dessutom oftast på tjänstemännens rekommendation. I samråd med Nika beslutade vi oss ändå för att överklaga till Byggnadsnämnden för att efteråt känna att vi uttömt alla möjligheter. Nika hade dessutom tagit fram två motsvarande prejudikat från fall som prövats och fått bifall hos Länsstyrelsen.

Det är som sagt flera brf:er i området som sitter i samma sits som vi gör, där bruttoarean överskridits och Bygglovsenheten därför avslagit bygglov för inglasning. Som plåster på såren behöver vi som brf inte betala för bygglovsansökan eftersom handläggningen dragit ut på tiden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.